Info pacienți

Preoperator


Întâlnirea inițială va avea loc în cadrul unei consultații cu prilejul căreia vom discuta istoricul medical și vom efectua o examinare clinică detaliată a articulației afectate. În majoritatea cazurilor, pentru stabilirea unui diagnostic sunt necesare investigații imagistice suplimentare precum radiografii, examen computer-tomograf sau examen RMN. Acestea se pot efectua ulterior, în cazul în care nu v-au fost recomandate în prealabil.

După stabilirea diagnosticului vom putea discuta despre opțiunile terapeutice recomandate în cazul dumneavoastră cu principalele beneficii, dar și despre riscurile acestora. În cazul în care o intervenție chirurgicală este necesară și ați ales echipa noastră pentru efectuarea acesteia, pasul următor este reprezentat de stabilirea unei programări chirurgicale și a unei consultații preanestezice, obligatorii în toate cazurile


Intervenția chirurgicală


Consumul de alimente și lichide este interzis cu 6-8 ore înaintea intervenției chirurgicale, în caz contrar putând apărea amânări sau chiar anulări ale intervenției chirurgicale. Puteți lua medicamentele zilnice cu o cantitate mică de apă. Dacă operația dumneavoastră va avea loc după ora 14:00, puteți lua un mic dejun ușor înainte de ora 08:00.


În ziua intervenției chirurgicale vă veți prezenta la spital, respectând toate recomandările incluse în fișa de pregătire preoperatorie pe care ați primit-o la momentul programării. Veți avea cu dumneavoastră documentele necesare completării dosarului dumneavoastră medical:

•    Cartea de identitate.

•    Fișa de consultație.

•    Buletinul de analize de laborator.

•    Investigațiile imagistice efectuate preoperator.


La externarea din spital veți primi:

•    Indicațiile care trebuie respectate în perioada postoperatorie.

•    Rețetele cuprinzând toate medicamentele necesare.

•    Concediul medical.

•    Programarea pentru prima consultație postoperatorie.


Postoperator


Până la primul control postoperator este esențial să începeți recuperarea la domiciliu sau într-un cabinet de kinetoterapie conform indicațiilor primite pe durata internării. Fiecare etapă are un rol foarte important pentru obținerea unor rezultate clinice optime. Controalele uzuale după intervenția chirurgicală se vor efectua la 2 și 6 săptămâni și la 3, 6 și 12 luni postoperator, evaluându-se la fiecare interval de timp, progresia recuperării.


Pansamentul va fi schimbat în condiții de sterilitate la fiecare 2-3 zile. Nu mai este necesară folosirea substanțelor antiseptice odată ce pansamentul nu mai este pătat sanguinolent. În mod normal sângerarea nu ar trebui sa se extindă mai mult de 5-7 zile de la momentul intervenției chirurgicale.Dușul în primele 2 săptămâni postoperator va fi efectuat folosind o protecție impermeabilă a pansamentului (de exemplu o folie alimentară de plastic) și cu maximă atenție pentru a evita pătrunderea apei la nivelul cicatricilor chirurgicale.


Uneori, urmare a intervenției chirurgicale, pot apărea vânătăi care în anumite situații pot fi semnificative. Vânătăile nu reprezintă o problemă gravă, însă pot fi necesare ajustări ale tratamentului postoperator pentru a limita extinderea acestora.

Existența unei zone de roșeață la nivelul plăgii chirurgicale asociată cu prezența unei secreții abundente poate fi un motiv de îngrijorare în caz de persistență timp de mai mult de 7 zile postoperator.


Intervalul în care condusul unui autovehicul este interzis variază în funcție de tipul intervenției chirurgicale, precum și în funcție de evoluția recuperării postoperatorii. Nu se recomandă condusul în primele 2 săptămâni postoperator. Deasemenea, este interzis să conduceți după consumul de analgezice de tip opiod.


În cazul unor neclarități sau urgențe puteți suna la numărul de telefon 0743.254.613 sau puteți scrie pe adresa de e-mail contact@stefanmogos.ro și vom reveni cu detalii și lămuriri în cel mai scurt timp posibil. Vă recomandăm să ne contactați dacă aveți orice dubiu pentru a evita apariția unor probleme grave.