Recuperare

Gonartroza

Gonartroza

Recuperare

După debridarea artroscopică în cazul pacienților cu gonartroză revenirea la activitățile uzuale este relativ rapidă, în circa 2-4 săptămâni de la momentul intervenției chirurgicale. Nu există restricții în perioada imediat postoperatorie în ceea privește mersul și mobilitatea articulară. Mersul este posibil cu încărcare progresiv crescândă începând din ziua intervenției chirurgicale, cu ajutorul unei cârje la care pacientul va renunța după câteva zile. Este important ca efortul fizic să fie limitat în primele 10-14 zile postoperator, evitând astfel provocarea durerii și a tumefacției la nivelul genunchiului. Kinetoterapia este utilă în cazul pacienților cu gonartroză, în cazul cărora s-a practicat o artroscopie de genunchi.


În cazul osteotomiilor, metodele moderne de fixare permit mobilizarea imediată a genunchiului pentru recuperarea mobilității articulare. Mersul este posibil cu ajutorul a două cârje cu încărcare progresiv crescândă pentru un interval de 6-8 săptămâni postoperator. Revenirea la o viață normală este în general posibilă la 3 luni postoperator, în timp ce reluarea activităților fizice intense și a sportului sunt posibile la 6 luni de la momentul intervenției chirurgicale.


În cazul artroplastiei de genunchi recuperarea debutează a doua zi după intervenția chirurgicală și constă în principal în recuperarea mobilității articulare și a mersului normal. Mersul va fi posibil cu ajutorul unui cadru de mers sau a două cârje, care vor fi utilizate pentru un interval de aproximativ 6 săptămâni postoperator. Deși recuperarea funcțională este relativ rapidă după artroplastia genunchiului, este important ca pacientul să fie precaut și să evite eforturile excesive în perioada precoce postoperatorie.