Recuperare
Leziunea ligamentului încrucișat anterior
Recuperare
Reluarea activităților fizice uzuale precum mersul și condusul unui autovehicul este de obicei posibilă la 4-6 săptămâni postoperator. Va dura în medie între 6-9 luni pentru a relua activitățile sportive după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, acest interval depinzând de tipul activității practicate și de nivelul competițional.
Este foarte important ca recuperarea mobilității articulare să fie începută precoce, concomitent cu efectuarea contracțiilor izometrice ale mușchiului cvadriceps. Mersul este permis chiar în ziua intervenției chirurgicale cu ajutorul a două cârje și cu încărcare progresiv crescândă la nivelul membrului inferior operat. Obiectivul inițial al recuperării postoperatorii este de a reduce durerea și de a recupera mobilitatea articulară normală și mersul. Ulterior, recuperarea musculară și proprioceptivă va deveni principalul obiectiv al recuperării.
Recuperarea după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior este un proces care decurge progresiv și care cuprinde următoarele etape:
- Recuperarea mobilității articulare și a mersului normal sunt inițiate precoce postoperator
- Tonifierea musculaturii la nivelul membrului inferior operat
- Exercițiile de alergare sunt începute la 3-4 luni postoperator
- Exercițiile de pivotare sunt începute la 5-6 luni postoperator
- Revenirea la activitățile sportive începând cu 6 luni postoperator.
Pentru obținerea unor rezultate optime, recuperarea după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior trebuie ghidată de un kinetoterapeut. Evaluarea momentului în care recuperarea este completă are la bază o serie de criterii precum recuperarea mobilității articulare, a forței musculare și a propriocepției.