Afecțiuni

Leziunile de cartilaj

Leziunile de cartilaj

Generalități

Suprafețele articulare ale tibiei, femurului și rotulei sunt acoperite de cartilaj hialin care contribuie la funcționarea normală a articulației. Cartilajul articular normal reprezintă o componentă esențială a unei articulații sănătoase.

Cauze

Leziunile de cartilaj pot avea drept cauză:

- Traumatisme articulare.

- Patologia osului subiacent – osteocondrită disecantă sau necroză avasculară de condil femural.

- Instabilitatea articulară – leziunile ligamentului încrucișat anterior, ligamentului încrucișat posterior sau ale ligamentelor colaterale.

- Anomaliile de ax ale membrului inferior - genu varum (aspectul arcuat al gambelor) sau genu valgum (membre inferioare cu aspect în X).

- Rezecția meniscală.

- Gonartroza.

- Boli reumatologice – poliartrita reumatoidă.

Semne și simptome

Leziunile de cartilaj pot determina apariția unor simptome precum durerea, tumefacția articulară sau blocajul articular prin detașarea unui fragment condral. Toate acestea pot determina reducerea nivelului de activitate fizică, precum și limitarea participării la jocuri sportive. Pe termen lung pot conduce la apariția gonartrozei cu simptomatologia caracteristică.


Durerea determinată de o leziune de cartilaj este adesea exacerbată la efort și este în majoritatea cazurilor localizată la nivelul compartimentului afectat, însă în anumite situații poate fi difuză la nivelul întregii articulații. Tumefacția are caracter intermitent și se datorează reacției inflamatorii provocată la nivel articular de prezența neregularităților suprafețelor condrale. Blocajele articulare au caracter recurent și apar prin interpunerea între suprafețele articulare ale genunchiului a unui fragment de cartilaj detașat. Uneori fragmentului liber poate fi chiar palpat.

Diagnostic

Istoricul medical al pacientului și examenul clinic sunt utile, însă insuficiente pentru un diagnostic precis al leziunilor de cartilaj. În cele mai multe cazuri, istoricul pacientului evidențiază un eveniment traumatic important în antecedente (leziune de ligament încrucișat anterior, luxație femuro-patelară etc).


Examinarea imagistică este esențială pentru diagnosticarea leziunilor de cartilaj și include examenul radiologic clasic și rezonanța magnetică nucleară (RMN). Examenul radiologic clasic nu permite vizualizarea în mod direct a cartilajului articular. Acesta poate fi însă util pentru eliminarea altor cauze ale durerii precum fracturile sau formațiunile tumorale. Metoda imagistică utilă pentru evaluarea leziunilor de cartilaj este rezonanța magnetică nucleară (RMN), care permite totodată și analiza osului subcondral, afectat în anumite cazuri la acești pacienți.