Afecțiuni

Leziunile meniscale

Leziunile meniscale

Meniscurile sunt considerate drept un amortizor între suprafețele articulare femurale și tibiale la nivelul genunchiului. Sunt două meniscuri, meniscul intern și meniscul extern, având un rol foarte important pentru buna funcționare a articulației.

Cauze

Există două tipuri importante de leziuni meniscale în funcție de mecanismul de producere, leziuni degenerative și leziuni traumatice, existând diferențe semnificative în ceea ce privește tratamentul acestora. Leziunile degenerative apar ca urmare a uzurii, caracterizându-se prin apariția unei degenerescențe meniscale.

Semne și simptome

Leziunile degenerative apar de obicei la nivelul cornului posterior al meniscului intern care este zona cea mai solicitată mecanic. Leziunile degenerative determină apariția unei dureri cu instalare progresivă asociată adesea cu hidrartroza (lichid intra-articular). Apar în cele mai multe cazuri după vârsta de 35 de ani. Leziunile traumatice sunt mai puțin frecvente, fiind produse la pacienți cu activitate fizică intensă, ca urmare a unor traumatisme importante. Durerea debutează brusc, putându-se asocia cu hemartroză (sângerare intra-articulară) și blocaj articular.

Diagnostic

Diagnosticul leziunilor meniscale începe cu anamneza și cu un examen clinic minuțios. Ca urmare a acestora se poate ridica suspiciunea unei leziuni meniscale, care poate fi confirmată printr-un examen RMN. Este în egală măsură importantă efectuarea unui bilanț radiologic complet, care să evalueze posibilitatea asocierii unei gonartroze. În mod special în cazul leziunilor meniscale degenerative, se poate asocia un anumit grad de uzură a cartilajului.